Piyasadaki Elektrikli Otomobiller ve Özellikleri




Elektrikli otomobillere geçiş, dünya genelinde hızlanıyor iken, otomobil üreticileri yeni elektrikli otomobil modelleri üreterek bu geçişe ayak uydurmaya çalışmaktadır. Bu bağlamda, piyasaya birçok yeni elektrikli otomobil girmektedir. 

İşte, bu yazımızda, piyasada var olan elektrikli otomobil modellerine kısaca değinmeye çalışacağız.

Aşağıda kısaca değineceğimiz modellerden sadece Renault Fluence ZE (ikinci elimevcut), Renault  Zoe ve BMW i3 ülkemize resmi olarak giriş yapmıştır. Bunların dışındaki elektrikli araba modellerinden de ülkemizde var olan, satılan birkaç model mevcuttur. Fakat bunlar üreticilerin değil de kullanıcıların ve o modelin hayranlarının çabaları sonucu ithal edilerek ülkemize getirilmiştir.

Kısa bir girişten sonra, elektrikli otomobil üreten markalara ve modellerine değinelim.

TESLA

Tesla, normalde bir taşımacılık ve enerji şirketidir. "Tesla Energy" alt markasıyla evler için enerji depolama ürünlerini, "Tesla Motors" alt markasıyla da elektrikli araçlarını pazarlayıp satmaktadır.

Elektrikli otomobil konusunda en iddialı ve en samimi markadır diyebiliriz. 

Şirketin hem CEO'su hem de kurucularından olan Elon Musk; şirketin ürün tasarımı, mühendislik ve üretimini yönetmektedir.

Tesla'nın piyasada şu anda 4 modeli mevcut. Roadster, Model S, Model  X ve Model 3...

Tesla arabaları; performansları, oto pilot (otomatik pilot) özellikleri, güvenli/sağlam olmaları, uzun menzilleri ve uzun batarya ömürleri ile diğer markalardan ayrılmaktadır.

Roadster:  2008 yılında şirketin piyasaya sürdüğü ilk elektrikli otomobilidir. 2012 yılına kadar üretilmiştir.  Yaklaşık  400 km menzili vardır.




Roadster modelinin 2. versiyonu da tanıtıldı. 2020'de piyasada olması bekleniyor. 0-100 km/sa hızlanması 1,9 sn olan, otoban hızlarında 1000 km menzilli, 400 km hız yapabilen mükemmel bir spor araba...




Model S: İlk olarak 2012 yılında üretilmiş olup, halen üretilmektedir. Premium sedan sınıfında lüks bir arabadır.  Normal kullanımda menzili 500 km civarındadır.




Model X: İlk olarak 2015 yılında üretilmiş olup, halen üretilmektedir. Premium SUV sınıfında lüks bir arabadır.  Normal kullanımda menzili 500 km civarındadır.




Model 3: İlk olarak 2016 yılında tanıtıldığında  1000$ depozito ile 400 binin üzerinde ön sipariş almış bir elektrikli arabadır. İlk olarak 2017 yılında üretilmiş olup, halen üretilmektedir. Halen bekleyen 400 binin üzerinde siparişi mevcuttur. 

Araç, Mercedes C serisi ve BMW 3 serisi modellerine eşdeğer özelliklerde bir araçtır. Amerika'da son verilere göre Model 3 satışları Mercedes C serisi ve BMW 3 serisi satışlarını geçmiştir. Menzili minimum 300 km'dir.




BMW

BMW i3: 2013 yılından beri üretilerek, 2018 yılına kadar ufak tefek tasarım değişiklikleri ile gelmiş bir elektrikli araç. İlk yıllarda, 18.8 kwh'lik bir batarya ile ortalama 120 km menzile ulaşılabilen aracın 2018 modellerinde, batarya kapasitesi 27,2 kWh kapasiteye arttırılmış ve bu sayede menzil 300 km'ye kadar çıkarılmıştır. Bu kapasiteye göre bu kadar km yapabilmesi aracın çok verimli olduğunu gösteriyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.




RENAULT:

Renault Fluence ZE: 2012 yılında üretilmiş ve ülkemize sadece 2012 yılında getirilmiştir. Ortalama 120 km menzili olup, şehir içi kullanım için uygun bir araçtır. Ülkemizde olmayan yeni modellerinde menzil 200 km'ye  çıkarılmıştır. Detaylı bilgi ve bol fotoğraflı inceleme için tıklayınız.




Renault Kangoo ZE: Fluence ZE'ye benzer bir menzile sahip olup Türkiye'ye hiç getirilmemiştir.




Renault Zoe: 2014 yılından beri ülkemizde satılmaktadır. 2017 yılına kadar aynı kasa ve aynı batarya ile üretilen Zoe, 2018 yılında güncellenmiş, bataryası ve menzili geliştirilmiş ve tasarımında ufak değişiklikler yapılarak Zeo  ZE40 adını almıştır. 

İlk yıllarda üretilen modelleri ortalama 150 km'lik bir menzile sahip iken, 2018 modellerinde menzil ortalama 300 km'ye çıkarılmıştır. Detaylı bilgi için tıklayınız.




Renault Twizy: 100 km menzili olan aracı, sadece tek kişilik bir elektrikli araç olduğundan, ülkemizde satılan elektrikli otomobillere dahil etmedim.




CHEVROLET (GM)

Bolt: İlk olarak 2016 yılında üretimine başlanmıştır. Modeline göre 200-350 km menzili olan bir araç. Farklı ülkelerde Chevy Bolt isminde de satılmaktadır.




HYUNDAİ

Ioniq: Ülkemizde sadece hibrit modeli mecut olu %100 elektrikli olan modeli ilk olarak 2016 yılında üretilmiştir. Menzili ortalama 250 km'dir. Piyasadaki en verimli elektrikli otomobil olarak görülüyor.




 NİSSAN

Leaf: ilk olarak 2011 yılında üretilmiştir. En çok satılan elektrikli otomobil ünvanına sahiptir. Ortalama 200 km menzili olan aracın yeni modellerinde menzilin de şarj hızının da arttırılacağı söyleniyor.




Saydığımız araçların haricinde, tanıtılmış ama henüz piyasaya sürülmemiş veya kullanıcıya henüz ulaşmamış modeller de mevcut. Henüz piyasada olmadıklarından bu modelleri dahil etmedim. 


Yorumlar

EN ÇOK OKUNANLAR

ELEKTRİKLİ FLUENCE (RENAULT FLUENCE ZE) BOL FOTOĞRAFLI İNCELEMESİ

NEDEN ELEKTRİKLİ FLUENCE ZE SAHİBİ OLUNMALI ve ARAÇ İLK ZAMANLARDA NEDEN TUTULMADI?

Türkiye'deki Elektrikli Araç Şarj İstasyonları, Tipleri ve Haritaları