Tesla, Model 3'ün Çift Motor ve Performans Versiyonlarının Teslimatına Başladı

Bu habere geçmeden önce, kısaca Tesla'dan ve Model 3' ten bahsetmek istiyorum.



Tesla, 2003 yılında, elektrikli arabaların daha iyi, daha hızlı, daha seri ve daha eğlenceli olduğuna inanan ve bunlar için elektrikli arabalardan taviz verilmesine gerek olmadığını ispatlamaya çalışan bir grup mühendis tarafından kurulmuştur. 2003 yılından günümüze kadar da, elektrikli arabaların gerçekten daha seri, daha hızlı ve daha keyifli olduğu, yapılan testler ve incelemelerle ispatlandı. Tesla, ayrıca sıfır emisyon için, batarya üniteleri, güneş panelleri üretmektedir.

Tesla 2008, yılında ilk elektrikli otomobili olan Roadster'ı üretmiştir ve bu araçlar hâlâ yollardadır. Bu modelin şasisi başka bir marka ile yapılan anlaşma ile ortak olarak kullanılmış, üzerinde değişiklikler yapılmış, Tesla'nın batarya ve elektrikli motoru ile birleştirilerek spor bir model olan Roadster ortaya çıkmıştır. 

Daha sonra, 2012 yılında, bütün kategorilerde sınıfının en iyisi olan, dünyanın ilk ful elektrikli premium sedan modeli olan Model S'i, tasarımı, motoru, bataryası, yazılımı vs herşeyiyle sıfırdan üretmiştir. Model S, 2,28 saniyelik 0-100 km/sa hızlanması, 500-600 km'lik menzili, internet üzerinden güncellenerek yeni özellikler eklenebilmesi ve yazılım yüklenebilmesi ile en başarılı elektrikli otomobillerden biri olmuştur.

2015 yılında, tüm güvenlik kategorilerinden 5 yıldız aşmayı başaran, en güvenli, en hızlı,  ve en yetenekli elektrikli SUV'u olan Model X'i üreterek ürün yelpazesini genişletmiştir.

2016 yılında ise, 2017 yılında üretimine başlanacak olan, düşük bütçeli, yüksek hacimli üretilecek olan Model 3'ü tanıtmıştır. Model 3, 35 bin dolarlık baz model başlangıç fiyatı ile muadili olan Mercedes C serisi ve BMW 3 serisine göre, hem daha ucuz, hem daha hızlı hem de elektrikli olması ile ön plana çıkmaktadır.
Model 3 tanıtıldıktan sonra, menzili, ve 0-100 hızlanmasının 6 saniyenin altında olması haricinde hakkında ayrıntılı bilgi olmamasına rağmen 1000 dolar depozito ile 400 binin üzerinde  ön sipariş almıştır.

Daha sonrasında ise, 1 milyon 600 bin km'den daha uzun ömre sahip motoruyla, ortalama 800 km menzilli, en güvenli, en verimli ve en hızlı/seri tırı olan Tesla Semi'yi tanıttı.




Tüm bu araçları California'daki Freemont Gigafactory isimli fabrikasında yapmaktadır.

Tekrar Model 3'e ve haberimize dönecek olursak, Model 3, Tesla'nın ve herkesin en çok üzerinde durduğu modeldir.

Model 3, 2018 haziran sonu itibariyle Tesla haftada 5000 model üretebilmey başardı ve henüz bekleyen 400 bin civarında ön sipariş var. 

Şimdiye kadar teslim edilen Model 3 araçları, uzun menzilli batarya (500 km) ve premium paketli olan versiyonlarıydı. Kısa bir süre önce de Model 3'ün Dual (çift) motor ve performans versiyonları tanıtılmıştı.

İşte, tanıtım sonrası Dual motor ve performans versiyonlarının teslimatları Amerika'da başladı. 

Yakın zamanda bu versiyonların incelemeleri de gelecektir. İmkan ölçüsünde sizlere bunları ulaştırmaya çalışacağız inşaallah.



Kaynaklar: Tesla.com, electrek.co.uk

Yorumlar

EN ÇOK OKUNANLAR

ELEKTRİKLİ FLUENCE (RENAULT FLUENCE ZE) BOL FOTOĞRAFLI İNCELEMESİ

NEDEN ELEKTRİKLİ FLUENCE ZE SAHİBİ OLUNMALI ve ARAÇ İLK ZAMANLARDA NEDEN TUTULMADI?

Türkiye'deki Elektrikli Araç Şarj İstasyonları, Tipleri ve Haritaları