Türkiye'de Satılan Elektrikli Otomobiller: BMW i3

"Türkiye'de Satılan Elektrikli Otomobiller" serisine devam ediyoruz. Zaten şu anda Türkiye'de satılan iki elektrikli araç mevcut: Renault Zoe ve BMW i3.

Renault Zoe'yi birkaç gün önce anlatmıştık. (bilgi için tıklayınız.)
Şimdi sıra BMW  i3'e geldi. Bu yazı, BMW i3 incelemesi değildir. Ne yazık ki inceleme yapabileceğim bir BMW i3'üm yok :) . BMW i3'ü kısaca genel özellikleriyle anlatacağımız bir yazıdır. Başlayalım:

Tasarım:

Renault Zoe, dışarıdan bakıldığında elektrikli olduğunu pek belli etmeyen bir araç. Ama BMW i3, kendini epeyce bir belli ediyor.



Araca dışarıdan bakıldığında BMW kalitesini hissettiriyor.

İçeriye geçtiğimizde yine BMW kalitesi bizi karşılıyor. Özellikle de her iki yana açılan kapıları çok farklı ve şık duruyor. Araca ferahlık hissi katıyor.











Menzil, Şarj ve Performans:


BMW i3, 2013 yılından beri üretiliyor. 2018 yılına kadar ufak tefek tasarım değişiklikleri ile gelmiş bir araç. Aracın 18.8 kwh'lik bir bataryası var. Bu batarya ile ortalama 120 km menzile ulaşılabiliyor.

2018 model i3'lerde ise batarya kapasitesi 27,2 kWh kapasiteye arttırılmış ve bu sayede menzil 300 km'ye kadar çıkarılabiliyor. Bu kapasiteye göre bu kadar km yapabilmesi aracın çok verimli olduğunu gösteriyor.

Araç, AC şarj istasyonlarında 7 kw hızında şarj olarak ortalama 5 saatte dolmaktadır. DC şarj istasyonlarında ise ortalama 40 dk'da yüzde 80 kapasiteye ulaşmaktadır.



Araç, 0’dan 100 km/sa hıza 7,3 saniyede ulaşıyor. i3s modelinde ise bu süre 6,9 sn. 
80-120 km/sa arası hızlanması yaklaşık 5 sn.

Elektrikli motorun gücü 170 beygir, torku ise 250 N.m. 
Aracın son hızı 150 km.




Konfor ve Teknoloji:

Sürüş asistanı, park asistanı, akıllı telefon bağlantısı, akıllı navigasyon, akıllı telefondan şarj durumunu görüntüleme, akıllı telefondan klima, korna, kapıları kilitleme/açma gibi bazı özellikleri denetleyebilme, akıllı telefon üzerinden park edilmiş otomobilin çevresini görüntüleyebilme gibi ileri teknoloji özellikleri mevcut. 

Fiyatı:

Günümüz fiyatlarıyla, 2018 model uzun menzilli olanların fiyatı, paketine göre ortalama 280 bin tl, i3s fiyatı ortalama 300 bin tl'dir. 

2018 öncesi araçların fiyatı ise ortalama 160 bin civarındadır. 

Not: Fotoğrafların bazıları ve diğer bilgiler BMW resmi sitesinden alınmıştır.

Daha fazla  bilgi için:

Yorumlar

EN ÇOK OKUNANLAR

ELEKTRİKLİ FLUENCE (RENAULT FLUENCE ZE) BOL FOTOĞRAFLI İNCELEMESİ

NEDEN ELEKTRİKLİ FLUENCE ZE SAHİBİ OLUNMALI ve ARAÇ İLK ZAMANLARDA NEDEN TUTULMADI?

Türkiye'deki Elektrikli Araç Şarj İstasyonları, Tipleri ve Haritaları