Güneş Enerjili Elektrikli Bisiklet İle 64 Günde 12800 km

Güneş enerjisi ile çalışan elektrikli otomobiller konusu, en sık karşılaştığım sorulardan biri olması ve birçok kişinin beklediği bir konu olması sebebiyle önemli bir konu gerçekten. Bu yüzden, önce bu konuya kısaca değinip haberimize geçelim.

Ben de güneş enerjisi ile çalışan bir elektrikli otomobil olmasını ve tam anlamıyla bedava gezmeyi elbette isterdim.
Fakat, elektrikli araçların fazla enerji gerektirmesi, elektrikli otomobillerin solar panel döşenecek yüzeyinin az olması ve mevcut güneş enerjisi panellerinin veriminin düşük olması sebebiyle, güneş enerjili otomobilleri şu an için yollarda göremiyoruz. İnşaallah ileride solar panellerin verimliliği artarsa bu mümkün olabilir.

İşte tam da bu noktada, düşük enerji gereksinimi ile elektrikli bisikletler ön plana çıkıyor. Çünkü güneş panelleri elektrikli bisikletlerin enerji gereksiniminin tamamını karşılamasa da yarısını karşılayabiliyor.



Birkaç ay önce, bir grup elektrikli bisiklet, Fransa'dan Çin'e yaklaşık 13000 km boyunca yarıştı.

İşte bu yarışta 6. gelen Jack Butler, 64 günde, Fransa'dan Çin'e güneş enerjili elektrikli bisiklet ile tam 12800 km yol yaptı.

Kısaca değinecek olursak, aracımız; elektrikli bir bisiklet, arkasına bağlı malzeme içeren  küçük bir kabin ve kabinin üzerine kaplanmış 75 wat'lık 4 adet güneş panelinden oluşuyor.

Yolculuk esnasında gerekli enerjinin yaklaşık yarısı güneş panellerinden sağlanmış. Diğer yarısında ise normal bir bisiklet gibi insan gücü ile kullanılmış.

Yolculuk, bisiklet, yarışçı, paneller hakkında ayrıntılı bilgi ve fotoğraflar için tıklayınız.

Ne dersiniz? Sizce güneş enerjisi ile çalışan elektrikli otomobiller yakın mı?

Kaynaklar: electrek.co, wikimedia-wikipedia (görsel) (görsel temsilidir)

Yorumlar

EN ÇOK OKUNANLAR

ELEKTRİKLİ FLUENCE (RENAULT FLUENCE ZE) BOL FOTOĞRAFLI İNCELEMESİ

NEDEN ELEKTRİKLİ FLUENCE ZE SAHİBİ OLUNMALI ve ARAÇ İLK ZAMANLARDA NEDEN TUTULMADI?

Türkiye'deki Elektrikli Araç Şarj İstasyonları, Tipleri ve Haritaları